⚙«شرکت اسلامیه» اولین صنعت مدرن ایرانیان با طعم اقتصاد مقاومتی⚙
به نام خدای عشق
عکس نوشت :
⚙«شرکت اسلامیه» اولین صنعت مدرن ایرانیان با طعم اقتصاد مقاومتی⚙
🖋مقدمه
🔹در قرن نوزدهم بخش عمدهای از بازار ایران در اختیار کمپانیهای خارجی اعم از انگلیس و روسیه در آمده و این مسئله خصوصا در بخش «پوشاک» بیشتر نمود داشت.
🔹ایران که خود زمانی صادر کننده منسوجات با کیفیت خصوصا پارچه های ابریشمی بود. در زمان قاجار به وارد کنننده منسوجات تبدیل شده بود.
🔻پیامدهای از بین رفتن صنعت نساجی در ایران
🔺سیاسی: وابستگی اقتصادی به انگلیس و روسیه و از بین رفتن استقلال ملی
🔺اجتماعی: بیکاری گسترده باغداران(به منظور پرورش کرم ابریشم) و تعطیلی کارخانه های ابریشم بافی و بیکاری گسترده کارگران کارخانه ها
🔺فرهنگی: کشت خشاش به جای کرم ابریشم و تولید تریاک
🔻واکنش علما
🔺علما و روحانیون با درک خطر از بین رفتن اقتصاد ملی و استقلال سیاسی کشور با کمک تجار و بازرگانان معتمد دست به اقدامات عملی زدند که از این اقدامات می توان به تاسیس «شرکت اسلامیه» اشاره کرد. «آیت الله آقا نجفی اصفهانی» با کمک برادر خود آقا نورالله و میرزا ابوالقاسم زنجانی به همراهی بازرگانانی همچون حسین آقا امین الضرب اصفهانی در سال 1316 شرکت اسلامیه را با هدف تأمین منسوجات مورد نیاز مردم ایران و مقابله با وابستگی به خارج در اصفهان تاسیس کرد. شرکت اسلامیه با حمایت 8تن از مراجع وقت از جمله آخوند خراسانی توانست در مدت کمی به سود قابل توجهی دست یابد.
🔻پیامدهای تاسیس شرکت اسلامیه
🔺استقبال گسترده مردم در خرید سهام و همچنین محصولات شرکت اسلامیه
🔺ایجاد شعبات متعدد در شهرهای تهران، شیراز، بوشهر، مشهد، تبریز و حتی تاسیس نمایندگی هایی را درخارج از کشور (لندن، کلکته، بمبئی، قاهره، استانبول، بغداد، مسکو و بادکوبه)
🔺ایجاد اشتغال گسترده در ایران
🔺قطع نیاز به البسه تولید خارج و محدود کردن احتیاجات ایران به کشورهای خارجی
🔻واکنش انگلیس به تاسیس و گسترش شرکت اسلامیه
🔺وزیر مختار انگلستان در نامه ای به امین السلطان حاکم اصفهان از بازگشت آقا نجفی به اصفهان شاکی است و معتقد است که حضور او در این شهر با توسعه شرکت های خارجی در این شهر منافات دارد
🔺سفیر انگلستان در نامهای می نویسد: «از قرار اطلاعاتی که از اصفهان میرسد علمای آنجا بر ضد تجارت خارجه میباشند..»
📚مطالعه بیشتر : yon.ir/tahlil001